In het verleden moest je altijd je webdesigner bellen als je iets aangepast wilde hebben aan je website. Het maakte niet uit of je iets kleins wilde aanpassen of iets groots. Je moest altijd kunnen coderen om je website aan te passen. De designer moest een nieuw stukje code schrijven om de aanpassingen aan je website uit te voeren. Na afloop ontving je een rekening voor de tijd die de ontwikkelaar kwijt was voor het schrijven van een stukje codering. Een paar jaar geleden kwam hier een alternatief voor: WordPress. Met WordPress kan je de kosten die je kwijt bent aan je website flink verlagen. In dit artikel leg ik je de basis van WordPress uit.
Wat is WordPress?
WordPress is een content management systeem oftewel een CMS systeem. Zoals de naam het al zegt kan je hiermee zelf de inhoud van je website beheren. Dit betekent dat je eenvoudig zelf nieuwe pagina’s kan toevoegen, teksten kan plaatsen of foto’s wijzigen. Dit kan je allemaal doen zonder verstand te hebben van coderen. Iedereen kan leren werken met WordPress. Het systeem werkt een stuk eenvoudiger, dan het coderen van websites.De achtergrond van WordPress
WordPress is een gratis open-source software en inmiddels zijn 26,3% van alle websites op het internet gebouwd met dit systeem. Bij uitstek is het de meest gebruikte software voor websites op het internet. Daarbij is het gebruik van het CMS systeem ook nog eens 100% gratis. Niet slecht als je bedenkt dat de eerste versie van WordPress in 2003 online kwam en alleen bedoeld was voor bloggers. WordPress werd in eerste instantie bedacht voor bloggers en veranderde later in een CMS systeem voor websites wereldwijd. Maar hoe komt het dat WordPress is uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS systeem ter wereld? Hiervoor moeten we iets dieper duiken in de materie hoe het systeem werkt.Hoe werkt WordPress?
Ik zal gebruik maken van een vergelijking met een auto om WordPress beter te begrijpen. Stel je voor dat WordPress de motor is van je auto. Dan zal een thema bij WordPress de carrosserie van je auto zijn. Het thema zorgt voor de uitstraling en looks van je auto en in dit geval je website. Vervolgens worden er met plugins (stukjes code) extra opties in je auto gebouwd. Denk aan parkeersensoren en een airco. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het op je auto gemonteerd krijgen. Dit is ook zo bij een WordPress website. Er zijn ruim 40.000 verschillende plugins die je kant en klaar kan downloaden op je website. De meeste zijn ook nog eens gratis te downloaden. Naast plugins zijn er duizenden kant-en-klare thema’s die je kan downloaden en naar wens aanpassen. Er zijn een groot aantal ontwikkelaars dagelijks bezig om nieuwe thema’s en plugins voor WordPress te ontwikkelen. Daarbij wordt ook het systeem zelf elke dag verder ontwikkeld. Hierdoor is een website in WordPress altijd voorzien van de laatste beveiliging en updates. Als je hulp nodig hebt bij je website, dan staat er altijd wel een WordPress ontwikkelaar voor je klaar die je kan helpen. Door zelf een thema toe te voegen en een paar plug-ins kan je vrij ver komen met het bouwen van je eigen website. De meeste mensen kunnen voor 90% zelf hun website bouwen met WordPress. Het enige nadeel is dat je geen unieke website krijgt als je gebruik maakt van de standaard thema’s in WordPress. Daarnaast zijn er nog andere valkuilen waar je in kan trappen als je voor het eerst zelf een site in WordPress bouwt. Ik zal dit later verder uitleggen in een nieuw blogbericht. In dit artikel zal ik nog wel de voor- en nadelen van WordPress voor je op een rijtje zetten: Wat zijn de voordelen bij WordPress?- Gratis / open-source software, dit betekent dat de software door iedereen gratis te gebruiken is onder de Green Public licentie. Deze licentie geeft toestemming aan iedereen om de software met winst te verkopen. Zolang de rechten van de site aan de klant wordt doorgegeven.
- Snel: iedereen kan snel een website bouwen zonder verstand te hebben van coderen.
- Eenvoudig in gebruik: Doordat je geen kennis van coderen nodig hebt is de website eenvoudig in gebruik. Nadat je ingelogd bent kan je eenvoudig zelf de teksten, foto’s en pagina’s aanpassen. Het is zelfs mogelijk om zelf de layout aan te passen, maar hiervoor is wel iets meer kennis nodig.
- Grote groep gebruikers en ontwikkelaars: dit betekent dat er geen kleine groep elite gebruikers is waarbij je terecht kan voor vragen. Doordat er een groot aantal ontwikkelaars zijn ligt de prijs niet super hoog om iets te laten ontwikkelen in WordPress.
- Beveiligingslekken: WordPress is helaas niet alleen populair bij website bouwers, maar ook bij hackers.
- Maakt veel gebruik van data: Dit betekent dat je een snelle hosting nodig hebt om je website soepel te laten draaien. WordPress is namelijk gebouwd met PHP en PHP verbruikt veel data bij het laden of draaien van een website. Daarbij maakt Google een selectie van snelle en langzame websites. Als je website te traag is kom je lager in de resultaten te staan.
- Als je alleen gebruik maakt van gratis thema’s en plug-ins dan ga je teleurgesteld zijn in de mogelijkheden met WordPress. Je krijgt namelijk geen unieke website. Uiteindelijk zal je iemand moeten inschakelen om er een unieke site van te maken. Dit zal je geld gaan kosten.
- Regelmatig is er een update nodig: Je thema, WordPress zelf en plug-ins vragen bijna dagelijks om een update. Het is belangrijk om de update regelmatig uit te voeren om beveiligingslekken tegen te gaan. Gelukkig kan je een update eenvoudig zelf uitvoeren door op de knop te klikken.
Hallo! Mijn naam is Feisal. Ik ben uw persoonlijke online marketing manager. Ik zou graag wat ideëen met u willen delen… Geïnteresseerd in een informeel gesprek?
CONTACTEER MIJ VOOR EEN GRATIS CONSULTATIE
* Wij versturen geen spam, noch delen wij uw gegevens met derden